E36 M3 EN E46 M3: DE OPVOLGERS VAN EEN LEGENDE

BMW introduceerte in 2014 de nieuwe M3 en M4. Prachtige auto's, superieure techniek. Helaas voor weinigen van ons bereikbaar. En dan al zeker niet als speeltje on track. Maar niet getreurd, er is hoop.

Jarenlang was de E30 een succesnummer waar het om sportieve BMW's ging. De E30 M3 spande de kroon met zijn vele race- en rally successen. Wederom helaas voor velen tegenwoordig een onbereikbare auto.

Voor de minder gelukkigen was er echter een goed alternatief: de E30 325i. Alles wat je je wenste kon deze auto waarmaken: voldoende vermogen, prima wegligging en remmen, laag gewicht, goed onderhoudbaar en betrouwbaar. Voor velen de ideale keuze als het om een sportieve straat-, trackday- of raceauto ging.

Het E30 tijdperk is een beetje voorbij. Niet voor wie er een heeft, wel voor iemand die nu iets met een sportieve BMW wil beginnen. De jongeren onder ons kennen de E30 niet vanuit hun eerste autojaren en vinden het een oude auto. Daarnaast is de beschikbaarheid steeds minder. Een goed basis exemplaar is niet makkelijk te vinden.

In de voetsporen treden nu aan de E36 M3 en de E46 330i en M3. Deze auto's zijn inmiddels goed beschikbaar, even betrouwbaar als zijn voorganger en ogen moderner. Vooral de E46 M3 laat zien dat 'ie ballen heeft. Een preparatie van een E30, E36 of een E46 scheelt qua kosten niet zo heel veel. Het verschil zit hem in de aanschaf, maar die is de laatste tijd een stuk vriendelijk geworden.

Inmiddels hebben we een flink aantal M3's omgebouwd van straat naar track. De rijders zijn super enthousiast! Het lichtvoetige van de E30 is een beetje weg, maar een betere handling en performane komen er voor terug. Boven aan ons lijstje van ultime grote jongens speeltjes staat de E46 M3, kort gevolgd door de E36 M3.

Ontbreekt het je aan budget voor deze auto's dan ben je ook met minder goed bediend. Een E36 Compact 318ti en 323ti blijven zeer leuke auto's om in te rijden: wendbaar, zeer lage running costs, uitermate betrouwbaar. Als je de snelheid er in weet te houden doe je niet onder voor een 325i. Een E36 325i of 328i zijn bijzonder geschikt voor het sportieve werk. Goed verkrijgbaar al laat de staat van de carrosserie soms wat te wensen over. Goed opletten bij aanschaf.  

 

 

 

Iedere auto heeft van tijd tot tijd onderhoud of service nodig. De nieuwere auto’s gaan over het algemeen naar de dealer, de overige auto’s naar de vakgarage in de buurt, voor sommige zaken naar de fastfitters of het onderhoud gebeurt in
LEES MEER
Het Autosport onderdeel van BasRoos is een logisch gevolg van de eigen autosport activiteiten. Autosport kan bedreven worden op het circuit, maar onder beperkende omstandigheden ook op de openbare weg. Hier spreken we
LEES MEER
Een schokdemper is een belangrijk onderdeel van je auto als je het over prestaties en wegligging hebt. Zowel voor straat-auto's als voor auto's die we op het circuit gebruiken geldt hetzelfde: als je de aandrijf-, stuur- en remkrachten
LEES MEER